Archives

Next Archive Previous Archive

01 Jul - 31 Jul 2003
01 June - 31 June 2003
01 May - 31 May 2003
01 Apr - 31 Apr 2003
01 Mar - 31 Mar 2003
01 Feb - 31 Feb 2003
01 Jan - 31 Jan 2003
01 Dec - 31 Dec 2002
01 Nov - 31 Nov 2002
01 Oct - 31 Oct 2002
01 Sep - 31 Sep 2002

Last Comments

Last Referrers

Links

TO DO
Verzameling plaatjes
CyGa.Net

Stuff

Powered by Pivot  
XML: RSS feed 

+ 0 - 0 | § WEEK 17

Een vlakbank in de buurt is echt Geniaal (tm). In plaats van twee, drie, vier uur hakken en schaven kostte het vlak maken van de twee vleugels nu exact TWEE MINUTEN! Totale kosten: 1.80 euro. En compleet vlak he, nix geen variaties, exact 30 mm.

Verder Heel Hard gewerkt vandaag. Het middenstuk is (bijna) af! Schuren, aftekenen, zagen, schuren (2x), aftekenen, zagen, enzovoorts.

Twee dingen om te onthouden: een nieuwe lintzaag is echt *heerlijk* om mee te zagen, maakt geen herrie, als zachte boter, echt een genot (en slijt van mahonie zagen?).

En twee, een schuurband schuurt latjes *bol*. De uiteindelijke stapel latjes (met maten die bij vorige week staan) konden niet vlak op elkaar liggen, het was een gerammel van jewelste met spelingen tot halve (en bijna hele!) millimeters! De "vrije" tijd nog maar even besteed aan het draaien van wat plexiglas puntjes, en toen iedereen weg was nog tot twaalf uur geschuurd (met de hand, ja).

Plankjes strak tegen wat linialen aangelegd, beetje (niet te!, want dan gaat het bol staan) klem met wat lijmklemmen, en schuren met 80 totdat het allemaal wel vlak op elkaar ligt (en dan blijken de middelste plankjes nog iets te dik te zijn).

Het middendeel verloopt nu van 66.5 naar 90.5mm, en dan moet 62.4 naar 85.2 worden. Anders lopen de snaren niet netjes over de mahonie delen! Nog maar es vier millimeter hout tot stof verwerken dan...

Volgende keer verder daarmee. Dan tevens div. lijmwerk. Todo: uitzoeken hoe de coco-bolo op de gitaar moet!

+ 0 - 0 | § WEEK 16

Vandaag niet al teveel aan gitaar-hout gezeten, meer bezig geweest met proefstukjes voor de LEDs in de hals (jaja).

Het plan nu is: een gat van 2.7 mm in de zijkant van de toets, daarin gaat een zilveren buisje met een buitendiameter van 2.5 en een binnendiameter van 1.8 (dat was 1.5 maar is uitgeboord, zolang het uiteinde van het buisje maar loodrecht is gaat dat vrij netjes en loopt de boor niet weg), en daarin komt dan aan de buitenkant een stukje (iets conisch gedraaid) plexiglas. Alles wordt vastgezet met transparante epoxy van bison.

In de toets loopt dan, op ~5 mm van de rand, een sleufje van 4mm breed (gefreesd). Daarin komen de LEDs en de draadjes om het geheel aan te sluiten.

Zilveren buis koop je bij bijou-moderne.nl.

Puntjes waar ik nog niet uitben: hoe sluit je het geheel aan (parallel of in serie), met parallel heb je veel solderingen (in serie is makkelijker solderen), maar als je alles in serie zet heb je ongeveer 18V nodig (10 LEDjes maal ~1.8V drop per LED).

Daarstraks had ik nog een geniale ingeving: een (of twee) oplaadbare 9V batterij(-en) met aansluiting aan de buitenkant om op te laden, scheelt vaak batterij wisselen.

De aansluitingen (geluid uit en eventueel stroom in) komen aan de zijkant van de bas, in een geboord gat van 20mm (eerst 20, dan 15, maten nog controleren!) waar een ander-gekleurd stukje (gedraaid) hout is ingelegd.

Dus, verslag:

* eerst plexiglas geprobeerd te draaien. stukje van 50x5x5mm in de draaibank. eerst poging brak af (met de verkeerde draaibeitel, een ronde guts), maar met de rechte snijbeitel ging het prima. twee stukjes gemaakt, eentje van 1.8mm en 1 van 2.0 mm

(bedenking: als de plexiglas in het zilver gelijmd is, moet het van binnen-uit opgeboord worden, om het zo dun mogelijk te maken en optische verstoringen te voorkomen)

* daarna stukje donker hout gezocht en vlakgeschuurd (nouja). 2 sleuven (4mm) gefreesd en het geheel afgevlakt op 4mm (leuk hoor, zo'n XYtafel).

* blokje hout geschuurd om een boorstandaard te maken voor het zilver in te boren, 8 gaten in gemaakt oplopend in diameter en diepte

* zilver gezaagd (2x6mm lang) en uitgeboord van 1.5 tot 1.8 in de standaard (moet met tang vasthouden helaas)

* gaatjes geboord in de zijkant van het proefplankje, 2.7 en 3.2 mm

* en *puh*, mijn reeds vorige week gezaagde vleugels van 52x13cmx40mm mogen niet ('kunnen niet") op de grote lintzaag om er 30mm van te maken (waar heb je zo'n ding dan voor), en dat moet op een vlakbank of (ieks) met de hand schaven!

Nou dat heb ik een half uurtje geprobeerd, maar dat is echt niet aan te raden hoor... zelfs met een (scherpe) beitel schiet het niet op. dus ik moet maar es op zoek naar een vlakbank ergens.

+ 0 - 0 | § WEEK 15

t is wat langere tussenperiode geweest, maar met de kerst kan je natuurlijk niet knutselen...

maar goed. ik herinner me sterk van de vorige keer bouwen (bas I, zie elders op deze pagina's) dat ik toen met de winterstop thuis de hals gerond heb, met een foute oude vijl van kees. dat zou betekenen dat ik nu voor op schema lig, en dat met allemaal ingewikkeldere dingen :)

ANYWAY. Mooi stukje coco-bolo gekocht (negentig eurootjes!) voor de top. plaatje staat verstopt bij de plaatjes van bas I.

Vandaag was ik te laat, en heb ik ook nog eerst een uur (!) verspild met rekenen aan de breedte van het middenstuk van de bas, dat natuurlijk van breed naar smal moet verlopen (ongeveer alsof de nek doorloopt). Effe een rekenmachine geleend ergens, want dat hoofdrekenen, dat gaat nog wel, maar toch wel langzaam hoor!

Ik ben dr uit, 17.5/9/9/9/9/9/17.5 wordt t breed bij de brug (820 mm vanaf toets). Dat maakt het 18.6/9.6/9.6/9.6/9.6/9.6/18.6 op het eind (bij 940 mm vanaf de toets), en 15.2/7.8/7.8/7.8/7.8/7.8/15.2 bij de aansluiting van de nek op 580mm.

Reminder to self: Haastige spoed is *zeldenj* goed. Zo ook vandaag, vind ik nu net uit. Dus, op het einde van de 52 cm plank die ik ga maken voor de body (dat is dus op 420 mm van de toets) worden de breedtes 13.7/7/7/7/7/7/13.7. Geinig? Ja, geinig.

En wat het fysieke werk van vandaag betreft, ik heb een 1.7 duims(x23x104cm) dikke esdoorn plank doormidden gezaagd en verwerkt tot 'handzamere' stukken van 52x13.5cm en dat worden de vleugels. De restanten worden gebruikt voor het middenstuk.

Schuren op een botte schuurband is overigens Niet Leuk (tm). Vooral niet als je daarna ontdekt dat er een stukje op de schuurband is dat *wel* schuurt en waar alles dus (echt!) 10 keer zo snel gaat.

Maar goed, de vleugels zijn aan 3 kanten geschuurd en moeten nu op dikte gezaagd worden (30mm ipv 45+). Lekker weer in de lengte zagen! (En dan weer schuren, nu hopelijk op een scherpe band!)

En dan stukjes mahonie/esdoorn zagen, en weer schuren, en schuin krijgen (weet nog niet exact hoe dat dan moet). Genoeg te doen, dus.