DINSDAG 24 JULI

Mrten

U gebruikt een te oude browser om deze site te zien zoals het bedoeld is. Upgrade! (bij voorkeur hier.)

Als vanouds uit de tent gedreven vanmorgen (heeeeeeeeet!). En dat zonder echte zon (die zit achter sluierbewolking). Douchen, ontbijt kopen (het laatste stokbrood!), ontbijt met stokbrood-brie, en dan even wachten tot we met de bus kunnen, gaan we naar het Mijnmuseum in Rumelange. Alle mensen die zich op de camping om ons heen verzameld hadden, zijn weer weg. Ook een grote bus (om op te zoeken: Gulfstream Friendship LXE)

4/15
Tjoeke, tjoeke, ...
 

Reggy

Wat een rust! We hoefden pas om 12:47 de bus te hebben. Dus bekeken we nog even wat we na vandaag gaan doen: met de trein naar Wasserbillig, en van daar in etappes naar Echternach (Petite Suisse!) gaan. De GR 5 loopt bijna geheel tussen deze twee plaatsen, en misschien in de stad nog even kijken voor een goede wandelkaart.

12:47 stapten we de bus in. Op station aangekomen eerst nog even pinnen, anders kunnen we de camping niet betalen, en op zoek naar die wandelkaart: Toeristinformatie op station --> verdieping vijf in de galerij, Administratie Hostel de Jeunesse -->parterre van in de winkelgalerij verkeerde balie --> balie Hostel de Jeunesse.

Vervolgens op de trein naar Noertzange, en van daar de trein naar Kayl --> Tétange --> Rumelange. Daar was het nog geen kwartier lopen naar het museum, waar we om 14:02 aankwamen. De eerste tour begon net. We kregen een geel helmpje op en gingen met een treintje de mijn in, waar we weer moesten uitstappen om de rest van de rondleiding te voet af te leggen. En dat was koud!

Constante temperatuur tussen de 8 en de 12 graden Celsius, vochtigheid 80-90%. Het was wel ook erg interessant en erg gaaf. De gids was erg goed, vertelde hele verhalen in het Duits en wist erg veel. We kregen een erg goed beeld van het leven en werken van de mijnwerkers in de oude mijnen (stel je voor: werkdagen van 12 uur ondergronds, dus je ziet in de winter het zonlicht niet!), en ook van een boel vernieuwingen die geleidelijk werden doorgevoerd.

Vroeger deden 3 man een hele dag over 10 ton erts verzamelen (met de hand in het karretje stapelen!), tegenwoordig schept een kleine shovel in 1 keer 20 ton erts, met veel minder risico dan vroeger (Klein is toch wel relatief dan hoor).

Na iets meer dan twee uur was de tour pas afgelopen. Nog even iets drinken en terug naar het station. Onderweg nog even boodschappen voor 's-avonds gedaan. Ook erdnusse gekauft. Daarna wachten op de trein, en in de dieseltrein weer de hele weg terug. Bij de aankomst in Luxemburg regende het, en toen we bij de tent kwamen was deze ook nat. De regen was inmiddels wel opgehouden.

Avondeten gemaakt, gegeten, afgewassen en lekker douchen. Naja, lekker, alweer, voor de zoveelste keer, dat ik alleen maar koud water kreeg *grr*. Terug naar de tent, waar Maarten ook alweer terug van het douchen was. Hij ging zich scheren (mobiel opladen!) , en ik ging de erdnusse pellen. Dit werkje werd bij terugkomst van Maarten aan hem overgeven, terwijl ik hierin schrijf. En nu lekker slapen... Ben moe! Morgen op tijd op.