Ossestaartbouillon

Voor de koude dagen!
Ingrediënten
1 ossestaart zoals ze verkocht worden bij de AH, de C1000, de A&P en de Jacques Hermans (300 gram ofzo)
2 bouillonblokjes van Maggi (een klein kubusje, niet de platte)
1 ui
2 knoflooktenen
1 of 2 laurierbladeren
kruidnagels
peperkorrels (zwart of wit)
bandafoelie (Het is de schil van nootmuskaat, maar waar het te koop is?)
boter
water (een pan vol. 1 1/2 liter ofzo)
zout

Bereidingswijze
  1. Schil de ui en de knoflooktenen, maar laat ze intact.
  2. Verhit de boter en braad de ossestaart met de ui in een grote soeppan bruin.
  3. Stop de kruiden, de knoflooktenen en de ietwat glazige ui in een soepei.(een bolvormige zeef)
  4. Vul de pan met het vlees met water en voeg het soepei toe.
  5. Totdat het water in de pan kookt, moet je steeds het gevormde schuim afscheppen. Hoe beter je dit doet, hoe helderder en lekkerder de soep wordt.
  6. Laat het minstens 4 uur trekken op een zacht pitje, zodat het langzaam borrelt (tegen de kook aan). 24 uur trekken is beter.
  7. Haal het soepei en het vlees eruit, verwijder het vlees van de botten (moet makkelijk gaan) en voeg het weer toe aan de soep (of eet het op)
  8. De echte kokers laten de soep na het trekken afkoelen en scheppen het vet eraf. Wil je het helemaal mooi doen, dan zeef je de soep door een (schone!) doek.
  9. Belangrijk: de soep mag nooit hevig koken.
  10. Heet opdienen