Ossestaartbouillon
Voor de koude dagen!
- Ingrediënten
-
1 ossestaart zoals ze verkocht worden bij de AH, de C1000, de A&P en de Jacques Hermans
(300 gram ofzo)
2 bouillonblokjes van Maggi (een klein kubusje, niet de platte)
1 ui
2 knoflooktenen
1 of 2 laurierbladeren
kruidnagels
peperkorrels (zwart of wit)
bandafoelie (Het is de schil van nootmuskaat, maar waar het te koop is?)
boter
water (een pan vol. 1 1/2 liter ofzo)
zout
- Bereidingswijze
-
- Schil de ui en de knoflooktenen, maar laat ze intact.
- Verhit de boter en braad de ossestaart met de ui in een grote soeppan bruin.
- Stop de kruiden, de knoflooktenen en de ietwat glazige ui in een soepei.(een bolvormige
zeef)
- Vul de pan met het vlees met water en voeg het soepei toe.
- Totdat het water in de pan kookt, moet je steeds het gevormde schuim afscheppen. Hoe beter je
dit doet, hoe helderder en lekkerder de soep wordt.
- Laat het minstens 4 uur trekken op een zacht pitje, zodat het langzaam borrelt (tegen de
kook aan). 24 uur trekken is beter.
- Haal het soepei en het vlees eruit, verwijder het vlees van de botten (moet makkelijk gaan)
en voeg het weer toe aan de soep (of eet het op)
- De echte kokers laten de soep na het trekken afkoelen en scheppen het vet eraf. Wil je het
helemaal mooi doen, dan zeef je de soep door een (schone!) doek.
- Belangrijk: de soep mag nooit hevig koken.
- Heet opdienen